Mimoriadna situácia vo Vyšnom Nemeckom potrvá do piatka

10.01.2013 Sobrance

Vyšné Nemecké 10. januára (TASR) - Práce pri odstraňovaní poruchy podzemného elektrického vedenia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké budú pokračovať aj v piatok 11. januára. Na hraničnom priechode v tejto súvislosti naďalej pretrváva mimoriadna situácia. Viaceré zariadenia colníkov a polície, slúžiace na kontrolu tovarov a osôb, sú mimo prevádzky, s čím sú spojené dlhšie čakacie lehoty na hranici.

Ako informoval riaditeľ Colného úradu v Michalovciach Milan Kačurik, k vážnej poruche systému, ktorý dodáva elektrickú energiu, došlo ešte v utorok (9.1.), približne o 12.15 h, a to v časti hraničného priechodu, kde sa vybavujú nákladné vozidlá pri vstupe na Slovensko, ako aj výstupe z krajiny.

Rekonštrukčné práce mali byť ukončené počas dnešného dňa, avšak poruchu sa zatiaľ dodávateľskej firme definitívne odstrániť nepodarilo. "Úplná náprava sa podľa predbežného oznámenia predpokladá až v priebehu piatka 11. januára," povedala pre TASR hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Podľa jej slov sú v dôsledku výpadku energie naďalej nefunkčné pracoviská váh, ako aj systémov polície a colníkov, ktoré slúžia na kontrolu tovarov a osôb prechádzajúcich vonkajšou hranicou Európskej únie a schengenského priestoru.

Spomínaná porucha sa podpísala pod dlhšie čakacie doby na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Nákladná doprava čaká pri vstupe z Ukrajiny na Slovensko približne 120 minút, pri výstupe sa vybavuje priebežne. Dlhší čas sa vybavuje aj osobná doprava, čo podľa Baloghovej slov nesúvisí s poruchou elektrického vedenia, ale pravoslávnymi sviatkami na Ukrajine. Na hranici je teda vyšší počet motoristov ako po iné dni. Autá čakajú pri vstupe na Slovensko približne 240, pri výstupe asi 30 minút.
 

Vyberte región